Νέες ημερομηνίες αιτήσεων και έκδοση οδηγού

για το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ

Παράταση δέκα ημερών για την έναρξη υποβολής αιτήσεων, αλλαγή της σειράς του χρονοδιαγράμματος για τις περιφέρειες, δηλώσεις χωρίς πιστοποιητικό ΥΔΟΜ για αυθαίρετα αλλά με υπεύθυνη δήλωση (χωρίς να διευκρινίζεται αν θα είναι με ευθύνη μηχανικού ή ιδιοκτήτη), ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το «εξοικονομώ αυτονομώ» το απόγευμα της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2020.

Παράλληλα εκδόθηκε ο ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ και τα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ του οδηγού του προγράμματος.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι ξεκινά στις 9 Δεκεμβρίου το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» με δυο προσαρμογές λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορωνοϊού αναφέροντας στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του υπουργείου αναλυτικά τα ακόλουθα:

Στις 9 Δεκεμβρίου θα ανοίξει για υποβολή αιτήσεων –αρχής γενομένης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας- η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Λαμβάνοντας υπόψη τις παρενέργειες που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και τα αιτήματα του τεχνικού κόσμου ,τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνουν την εκκίνηση του προγράμματος, με δυο προσαρμογές:

Πρώτον, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα έναρξης υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια, ανακοινώνεται ότι η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει 10 μέρες αργότερα, σε σύγκριση με τον έως τώρα προγραμματισμό που προέβλεπε έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 30 Νοεμβρίου.

Δεύτερον, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση, με σχετική αλλαγή που θα γίνει στο πληροφοριακό σύστημα. Η κατάθεση του πιστοποιητικού καθίσταται υποχρεωτική σε επόμενο βήμα της διαδικασίας, ως προϋπόθεση υπαγωγής.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρούν ότι με τις τροποποιήσεις αυτές αντιμετωπίζεται σημαντικό μέρος των αιτημάτων που υποβλήθηκαν. Από την άλλη πλευρά, σε μια περίοδο ύφεσης σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, αξιοποιούνται με αυτόν τον τρόπο τα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να κινηθεί η αγορά. Σε περίπτωση μεγαλύτερης αναβολής κρίθηκε ότι ένα εμβληματικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης όπως είναι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έμενε ανενεργό σε μια περίοδο κατά την οποία η συμβολή του είναι κρίσιμη για τη μείωση των συνεπειών της ύφεσης και της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι κάθε χρόνο πλέον θα προκηρύσσονται προγράμματα αυτής της κλίμακας. Επομένως, όσοι δεν ενταχθούν φέτος θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις τους αμέσως επόμενους μήνες για το 2021, καθώς και για όλα τα επόμενα χρόνια.

ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 21/12/2020 !

Το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής: