Σήμανση ηλεκτρικών συσκευών

Αλλαγή ονόματος ΔΕΗ
Νοεμβρίου 26, 2016
Κατανάλωση ενεργειας στο σπίτι
Δεκέμβριος 4, 2016

Σήμανση ηλεκτρικών συσκευών

energy_starΗ ενεργειακή σήμανση των οικιακών συσκευών παρέχει στους καταναλωτές, κατά τρόπο απλό και κατανοητό, ακριβείς, αναγνωρίσιμες και συγκρίσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, τις επιδόσεις και άλλα ουσιώδη χαρακτηριστικά (όπως για παράδειγμα η χωρητικότητα, η κατανάλωση νερού κ.α.), των προϊόντων οικιακής χρήσης. Ουσιαστικά συνιστά το σύμβουλο των καταναλωτών στην επιλογή εκείνου του προϊόντος με το χαμηλότερο, συγκριτικά, κόστος λειτουργίας. Δεδομένου ότι ο χρόνος ζωής μιας οικιακής συσκευής είναι, κατά κανόνα, μεγαλύτερος από 10 έτη, το χαμηλό ετήσιο κόστος λειτουργίας της αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες επιλογής της.

Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται υπό μορφή εικονογραμμάτων σε ετικέτα, που είναι ενιαία για όλα τα προϊόντα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας, και η οποία υποχρεωτικά συνοδεύει τα υπόψη προϊόντα που διατίθενται προς πώληση σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανεξάρτητα από τη χώρα παραγωγής τους.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μας προσφέρει η ΔΕΗ Α.Ε. το οποίο μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

Η ετικέτα κάθε προϊόντος περιλαμβάνει, κατά κανόνα, επτά (7) τάξεις ενεργειακής απόδοσης, που ανάλογα με το είδος του προϊόντος κλιμακώνονται από το G (κόκκινο χρώμα που αφορά προϊόν χαμηλής απόδοσης) έως το Α+++ (σκούρο πράσινο χρώμα που υποδηλώνει ιδιαίτερα αποδοτικό προϊόν). Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με έγχρωμο βέλος η αιχμή του οποίου είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του.

Παρακάτω παρέχονται επεξηγήσεις και συγκριτικά στοιχεία για τις πληροφορίες και σημάνσεις που αναγράφονται στις ετικέτες των ακόλουθων προϊόντων οικιακής χρήσης:

Ψυγεία, καταψύκτες και συνδυασμοί τους
Φούρνοι ηλεκτρικών κουζινών
Πλυντήρια ρούχων
Πλυντήρια πιάτων
Κλιματιστικές συσκευές
Τηλεοράσεις
Ηλεκτρικοί λαμπτήρες
Ηλεκτρικές σκούπες (ισχύουν από 01.09.2014)
Στεγνωτήρια ρούχων

 

 

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών μπορείτε να βρείτε στο διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Ένωσηςhttp://ec.europa.eu/energy/efficiency/labelling/labelling_en.htm

Σήμα «Energy Star«

Το σήμα «Energy Star», είναι σήμα ποιότητας που φέρουν εκείνες οι ηλεκτρικές συσκευές γραφείου (οθόνες και Η/Υ, εκτυπωτές, φορητοί Η/Υ, κ.α.), οι οποίες πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης. Ουσιαστικά πρόκειται για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει το σήμα «Energy Star» για συσκευές εξοπλισμού γραφείων στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η αγορά συσκευών με το συγκεκριμένο σήμα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες: http://eu-energystar.org./el/index.html